Вярата, най-позитивният начин да оцелееш „Наръчник на оптимиста“ – Матю Куик

p_197930След близо двуседмична почивка от четене, да отворя „Наръчник на оптимиста“ бе едно малко позитивно откровение. Сблъсъкът с бясно изпълненият с имагинерна надежда свят на Пат ми дойде като глътка въздух във време, в което имах нужда да си припомня, че всичко е тленно.

„Наръчник на оптимиста“ е книга за времето, когато облаците са се сгъстили над главата ти и слънчевите лъчи са спрели да прозират през тях. Книга за времето, когато си загубил позитивизма си и усмивката ти е посърнала.

Главният герой, Пат, е човек с истинска каша в главата си, с хвърчащо и малко объркано за реалността съзнание. Той се държи по детински наивно и объркано, но пък е човек, който винаги търси и вижда щастливия край във всяка история. Пат е човек, с когото всеки има нужда да се срещне.

„Наръчник на оптимиста“ не е от книгите, които са благодатни за цитати, макар неловкият хумор на Пат понякога за увлича поне една дълга усмивка. Тя е книга за литература, любов, американски футбол и танци. Тя е поглъщаща книга и за това колко са важни книгите и как те са реално отражение на света.

silver_linings_playbook_cover_book1Тя е доказателството за това, че трябва да си малко луд, за да не спираш да виждаш нещата по-красиви. И небето по-синьо. И слънцето по-ярко. И животът по-пълноценен.

Книжката е спусък към вярата, че всичко може да се оправи и, ако сме готови да поправим себе си, ако имаме смелостта да продължим битката за щастие в живота си, въпреки спънките, ако не сме готови да се предадем дори след крах, който ни оставя бездиханни, значи всичко е възможно. Значи щастието е заслужено.

Нямате нужда от self-help книги. Имате нужда от „Наръчник на оптимиста“.

Още в Аз чета и Литературата Днес.