Опасен, всмукващ и изпиващ „Second life“- Станислава Чуринскиене

Second lifeПрекарвала съм десетки часове от седмиците си в мрежата. Отдала съм й едни от най-добрите си години в преследване на разбирането на себе си. Знам на изуст звуците на mirc, icq, skype и на купищата форуми, в които съм имала регистрации.
Там срещнах и едни от най-добрите си приятели. Срещнах любовници и врагове. И себе си.

И все пак успявам да се изненадам, когато прочета, че има хора, които й отдават цялото си ежедневие – лягането, ставането и дишането им са подчинени на повика на Мрежата. Не просто Мрежата, а МРЕЖАТА. Уловени са в нея, впримчени и неспособни да оцелеят без измамно интимния й контакт.

„Second life“ на Станислава Чуринскиене без излишна грубост ще ви сблъска с този мним живот. Ще удави представите ви за виртуалната реалност и ще ви размисли за собствените ви представи за това което сте.

Защото всеки живее с легендата за самия себе си – създава я, пере я, пресъздава я в чуждите очи и я лъска в огледалото. А в Мрежата можеш да бъдеш всекиго – наивната тинейджърка лесно става отворена кака, съмнителния чичак се превъплъщава в нахакан мачо, стеснителен младеж набързо става г-н чаровен… и дори не е трудно.

Second lifeТова, което истински обичам в книгите на Станислава Чуринскиене е дълбоката психология във всяка от тях – не просто действията на героите на поставени на тезгяха, а мислите и причините зад тях. Разбира се – не на готово, а завоалирано, скрито и чакащо те да го видиш.

Защото всеки от нас, освен легендата за себе си, е и продукт от собственото си минало – невинното детство, съкрушителното тийнейджърство и годините които наричаме зрели, но изпълнени с болезнен опит и камара последствия.

Далеч съм от мисълта, че всеки ще разбере или хареса книгата. Познавам хора които ще я захвърлят малко след като спре да е забавна. А това е около 70-та страница.

„Second life“ е за тези, които осъзнават що за продукт са – следствие от миналите си любови, думите на родителите си, (липсата на) подкрепа от околните и, ако щете, дори възможността да си набавят опиат в (не)подходящия момент.

Ако успеете да си намерите бройка от вече изчерпания втори тираж – не се замисляйте, дайте ѝ шанс.