Зачеркни страха си с „Ритматистът“ – Брандън Сандерсън

ритматистът„Ритматистът“ има по-малко геометрия, отколкото очаквах, но пък показва искрена любов към формите, комбинирането им и комплексната задача за решаването на проблем с помощта на изграждането на нови очертания.

Не очаквам да разберете красотата, която намират всички привлечени от математиката просто с изчитането на тази книга, но се надявам поне едно-две хлапета да погледнат на геометрията с други очи. Именно в това се крие силата на детско-юношеската литература – във влиянието ѝ над узряващите умове.

А когато геометрията може да победи лошите, това я прави в пъти по-привлекателна.

Брандън Сандерсън обича да се заиграва с необясними и безтелесни сили – първо бяха мъглите в „Мъглороден“, а този път – тебеширени създания, въплъщения на злото. Тебеширчетата са родени в далечно място, наречено Небраск, където бойни-ритматисти се борят да ги задържат, предпазвайки останалия свят.

Ритматистите са призвани от висша сила да опазят обикновените хора, които нямат способността да съживяват тебеширените си линии. Ритматиката обединява чертите на наука и религия, превръщайки призванието в тайнствен култ.

Умел разказвач е Сандерсън и затова всеки път, когато ме увлече с поредната си причудлива история, му се ядосвам на недовършеностите и недообмислянията, които е допуснал, целейки се в по-бързото приключване на историята.

Вероятно фактът, че е доста продуктивен писател има нещо общо с това, но аз лично предпочитам книга да се забави повечко, но да я получа в ръцете си изпипана до последния детайл.

„Ритматистът“ е иначе чудесна стийм-пънк история, в която светът се е разделил на Съединени острови, където транспортът е осъществява посредством висящи железници, консервативна ДжоСеунска империя и империя на ацтеките. Винаги се радвам, когато мога да се насладя на малко или много алтернативно развила се история на нашия свят.

„Ритматистът“ е детско-юношеска книга за пример – самомнителност, скрит талант, отборна работа, самоизбраждане, добро/зло, привличане…

Естествено, има накъде да се развива и вече очаквам планираното ѝ за 2016 година продължение – тепърва ще има интересни битки, напредък на героите в ритматиката и хитри похвати от страна на тебеширчетата и техните кукли.

О, да, и чудесни илюстрации. Да не говорим за корицата.

Още надраскани под тебеширена угроза думи – Книголандия, My Fantasy Experience и Proxy’s view.