„Как да избегнеш драконово проклятие“ – Кресида Коуел

Как да избегнеш драконово проклятие„Как да избегнеш драконово проклятие“ е поредната среща на малчуганите с Хълцук Кръвожадни Херингски III – наследника на вожда на викингите хулигани. Той вече ни е познат със своите непохватност, нулева издръжливост и висок риск за забъркване в опасности, а след „Как да говорим драконски“ и със сляпата си смелост.

Какво се случва, когато най-добрият му приятел се разболее от смъртоносна боцковица? А ако лекът е само един и се намира на остров пълен с истерици, които го пазят повече от собствения си живот? Дали ще успее да убеди баща си да му помогне в опасното начинание? А драконите? Или те се интересуват само от себе си?

Кресида Коуел отново забърква история, в която се обърква всичко, което може да се обърка, че и повече даже. Ужасяваща среща с истериците, един прострелян задник и оцеляване сред куп подигравки са най-малкото, което ще забавлява децата ви в „Как да избегнеш драконово проклятие“. Естествено, действието е допълнено от още нови дракони с любопитните им характеристики и шантави рисунки на случващото се по море и суша.

Естествено, за къде без приятели на самоубийствена мисия? Шеметната наследница на племето на крадлите – Камикази – също е тук, по-луда и по-готова за опасности от всякога.

Това, което харесах в „Как да избегнеш драконово проклятие“ са подхвърлените между другото ценности – приятелството и произлизащото от него безкрайно доверие; колко е важна подкрепата на родителя за едно дете и собствената му самооценка, докато расте; как подигравките не значат нищо, когато са знаеш колко струваш и какво можеш.

Това обичам на детските книжки – способността им да показват важните неща с прости думи и примери, които малчуганите да разберат и възприемат без излишни обяснения, а като на игра. Да подават на децата ръка към свят, който те сами да изградят.

И не забравяйте, че „не съществуват НЕВЪЗМОЖНИ неща, а само НЕВЕРОЯТНИ. Ние сме ограничени единствено от границите на въображението си…“