Открийте тайната на "Съкровището от зеленото езеро" – Луис Сакър

„Съкровището от зеленото езеро“ е малка сладка книжка, която се изгълтва наведнъж – неусетно и неконтролируемо.
Тя е идеалната книга, която да връчите на дете, правещо първите си стъпки в четенето – 260 страници, едър шрифт и завладяваща история.
Или пък на когото и да било, който е уморен от дълги и тежки книги.
След приключването на тежката „Битие“ имах нужда от нещо леко и забавно и, когато се оказах наказана за два часа навън, тази книжка се оказа идеалното четиво, в които да ги прекарам.

Всички хлапета са малки авантюристи, а историята на главния герой Станли Илнатс ще ги грабне от първите страници.
Станли е по всички критерии котсуз – все се намира на неподходящото място в неподходящото време. И е честен до безкрай. Две неща, които му гарантират бедите.
И ето, че те не закъсняват. След сбор от обстоятелства той бива изпратен в „Лагер за малолетни правонарушители „Зеленото езеро“, където трябва да изкопава по една дупка всеки ден до изтичането на наказанието му.
А осемнадесет месеца са ужасно много дупки.
Животът в лагера върви монотонно – ставане, копаене, почивка, сън, ставане, копаене… докато един ден Станли не намира нещо интересно в дупката, която копае и пред него се разкрива въпросът какво точно търсят всички?

„Съкровището от зеленото езеро“ е книга за приятелството, за малките предизвикателства и за големите обещания. Тя е типична детско-юношеска книга, която засяга неща като честност, подлост и готовността да браниш едно приятелство дори с цената на живота си.
Книгата има всичко нужно да завладее въображението на младия или по-стария читател – приключение, мистерия, опасности, добри и лошо герои, противоборства, израстване.
И всичко това поднесено в приятна и лека форма.

Препоръчвам „Съкровището от зеленото езеро“ на млади и стари.
Тя е за всички, които пазят приключенеца в себе си.

Още повече, че е истинско удоволствие, когато имаме и шанса на погледнем нещата от кухнята или как романът „Holes“ стана „Съкровището от зеленото езеро“.

Още хвалебствия в Книголандия, Литературата днес, Детски книги и Книжния Жор и Аз чета.