В реалити-форматите винаги „Героите умират“ – Матю Стоувър

Героите умират„Героите умират“ е 600-странично чудовище? Да. Което се изчита почти на един дъх? Да. Дали трябва да ми вярвате? Да. Преувеличавам ли малко? Сигурно.

Забравете реалити-форматите, с които сте свикнали – ако гледате такива – разните изтерзани и изсмукани от пръстите сървайвъри, оцелей в дивото и прочее. Представете си шоу с първокласни графики, предаване в реално време, опасност, която не е планирана от сценаристите, истинска болка и още по-истинска смърт. Сложете го в свят, в който зрителят е разглезено добиче, вече виждало всичко. Добавете и желанието на един човек за себедоказване и сляпата му готовност да минава през трупове дори, но да достигне целта си. Ясно ви е какво ще получите – „Героите умират“.

Ако сте чели „Трудно е да бъдеш бог“ на братя Стругацки, навярно ще почувствате дежа-ву отнякъде, макар технически да няма в какво да обвиня Стоувър. И светът му е друг, и правилата. Светът му е просто устроен – кастово; играта е една – върши си работата и я върши добре; правилото е едно – оцелей.

Истинският жанр на „Героите умират“ е екшън, колкото и да се подпира на магия и върховни технологии. И е такъв от корица до корица. Главният герой Хари Майкълсън, със сценично име Каин, не намира нито страница покой, докато не приключи с играта на котка и мишка с всички задници в собствения си свят и в Отвъдие.

С други думи – очаквайте действие, сочни псувни, цветист език, малко любовна драма и доста, ама доста батални сцени. При това ефектни, кървави и съвсем не красиви.

И все пак си мисля, че това е книга, която ще хареса предимно на момчетата. Инак си има всичко – първокласно действие, по малко кръв от време на време, тук-там някое друго извращение и всичко това добре написано. Ако сте харесали нещо по-отдавна излязло на български, като „Първия закон“ на Абъркромби, то „Героите умират“ е точното четиво за вас.

Това, което наистина харесах в книгата – има край. Не висящ, не отворен, а напълно и изцяло задоволителен, при все че е едва първата част от поредица. Чакаме останалите.

Само не забравяйте – героите са родени, за да умрат. Не се привързвайте много.

Още тук, тук, тук, тук и тук.