„Бизнес на високи токчета“ с нож в гърба

Бизнес на високи токчета„Бизнес на високи токчета“ е среща с предателства, интриги, искрени радости и не на последно място – успех.

Тамара Мелън разказва как с помощта на бащината си подкрепа, много амбиция, търговски нюх и зверско количество умора успява да издигне името на един обущар от мазето в предградията до световноизвестна марка, носена от знаменитости на събития като Оскарите.

Трябва да се има предвид, че Тамара Мелън не тръгва от дъното, макар и метафорично именно оттам да се оттласва към успеха. Тя не е бедно момиче, постигнало всичко само. Не е, обаче, и момичето на татко, който ѝ дава всичко наготово. Израства в добро семейство, а търговския си нюх наследява от баща си – предприемач, занимаващ се с покупко-продажба на имоти.

Авторката на „Бизнес на високи токчета“ започва като продавач, преминава през куриер из модните редакции, асистент на Каролин Бейкър, а по-късно и на Сараяне Хоаре. Шансът тези имена да ви говорят нещо е малък, но почти сигурно е, че сте гледали „Дяволът носи Прада“/може дори да сте чели книгите/. Е, Каролин Бейкър и Сараяне Хоаре са в ролята на модния диктатор Миранда Прийстли, а Тамара Мелън – на Анди. Само че наистина – с цялото викане, недомлъвки и понякога излишна взискателност.

Добавете към картинката от вербално насилие и властна майка и не е трудно да се досетите докъде е довело това – дни, изпълнени с напрежение и нощи, изпъстрени от разнообразни наркотици, полети с алкохол. И тук идва времето патето да се превърне в лебед.

Бях израснала в безмилостна емоционална манипулация и не исках никой никога да има контрол върху мен, така че бракът въобще не беше вариант. Богатството на съпруга можеше да осигури лукс, но в най-добрия случай щеше да се превърне в златна клетка. Знаех, че зависи от мен да си осигуря живота, който исках да имам.

И след толкова много години, в които ми се повтаряше, че съм безполезно, глупаво същество без никаква стойност, изпитвах отчаяна нужда да заявя себе си. Тогава ми просветна: Джими Чу.

„Бизнес на високи токчета“ е разказ за загубата на илюзии

От намирането на инвеститори, подходящи помещения за магазини и най-вече фабрика, която да произвежда обувките; през битката да запазиш нормални отношения с хората около себе си – семейство, съпруг и приятели. И, ако първите години на стартиране на бизнес са трудни, то за Тамара Мелън май всичките са били такива.

Предателство след предателство, Тамара Мелън продължава напред – загуби на акции в полза на майка ѝ, развод, лошо счетоводство, дребнавост и злост – нищо не ѝ бива спестено.

И докато самата тя се намира в Ада на семейните отношения, намира сили да помогне на благотворителната фондация на Елтън Джон – със събраните пари се построяват убежища за жени, претърпели насилие.

Смята се, че с тези пари сме оказали помощ на повече от 500 хиляди жени.

Поне тези думи не казва с горчивина.

„Бизнес на високи токчета“ е пътуване през емоционалния и творчески roller coaster, през който минава Тамара Мелън. От първата колекция обувки на Джими Чу, през колекцията „Халстън“, та до колаборацията с H&M по време на последната финансова криза.

Тамара Мелън неслучайно може да направи името си марка. Тя е жената, чиито стъпки младите момичета трябва да знаят. Защото успехът не идва сам, а с цената на много усилия.

Няма да препоръчам книгата на дамите, които се интересуват от мода. Напротив. Ще я препоръчам на всички. Защото „Бизнес на високи токчета“ е колкото разказ на самата Тамара за преживелиците ѝ, толкова и наръчник по оцеляване в суровите дебри на бизнеса. И, ако определите „Бизнес на високи токчета“ като женска книга, жестоко ще сгрешите.

Такава би била, ако просто изброяваше модните метаморфози на обувките на Jimmy Choo.

„Бизнес на високи токчета“ е каталог на предателствата.

Препоръчвам я на белите хетеросексуални мъже, които смятат, че светът се върти около топките им и им е длъжен.

Препоръчвам я на смелите млади жени, които знаят, че имат способностите да променят горното мислене и да докажат обратното.

Препоръчвам я на всеки, който мисли, че пътят към успеха е права линия.

И благодаря на Тамара Мелън за пътуването.

Още в Аз чета, Книголандия и Библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *