Повдигнете ума си с "12-те правила на мозъка" – Джон Медина

Направих първите си стъпки с библиотека „Красив ум“ на издателство „Изток-Запад“ и вече искам да прочета цялата поредица.
Джон Медина ни разхожда из мозъка, показвайки ни не само невероятното му устройство, но и  влиянието на отделни фактори, които влияят на ефективната му работа.

Неща като физическа активност, здрав сън и стрес, за които винаги сме подозирали, че ни се отразяват в същност се оказва, че снижават продуктивността ни с повече от 30%. Свалят гарда и на имунната ни система, правейки ни податливи на болести от хрема, та до рак.

Тривиално нещо като половин часов следобеден сън, който сме свикнали да обозначаваме само с децата може да вдигне работоспособността на човек с 34%.
Следобедната дрямка се оказва всеобща човешка нужда, а не детска прищявка.
Всички имаме нужда от тази почивка около 3 следобед.

Прочитайки „12-те правила“ ще разберете, че Втората световна война е имала и позитивите си, макар и за научния свят; защо приравняването на различните умове към един стандарт е откровена глупост; защо от добрите специалисти не стават добри учители; защо спомени отпреди години могат да изплуват във съзнанието ви, подбудени от виц, миризма или игра на думи.

Помненето, възприемането и ученето се оказват не толкова индивидуални за всеки индивид, колкото начина, по който информацията е стигнала до него. Зазубрената информация се губи след време, но запомнената на база опит остава и се смила от мозъка ни, давайки ни умението да вземаме по-добри решения.

Медина е написал книгата по начина, по който и преподава – предава информацията сбито в първите си изречения и после я разстила така, че да стане разбираема, давайки примери от личния си или световния опит.

Книгата дава ясни насоки какво трябва да правим, ако искаме да задържим вниманието на слушателя си, преподавайки урок или презентирайки информация. Кога и какви „кукички“ трябва да пускаме, за да върнем вниманието върху обсъжданата тема и как самите ние да учим по-ефективно.
Силно препоръчвам книгата на всички – учащи или учители, родители, мениджъри на компании и редови читатели.

Още при Ловците на книги.