„Ние, останалите, просто живеем тук“ за умението да живееш със себе си от Патрик Нес

ние останалите просто живеем тук„Ние, останалите, просто живеем тук“ се чете бързо и с лекота. Но не това са най-важните й качества.
Това, за което съм благодарна на Патрик Нес в тази книга са героите й – малко странни, малко объркани, малко влюбени. С две думи – тийнейджъри, борещи се с проблемите си.

Патрик Нес засяга важни теми като хранителните разстройства, откриването пред най-близките на младежите от ЛГБТ общността, обсесивно-компулсивните разстройства и произлизащите от тях мисли за самоубийство.
„Ние останалите“ показва нещата такива, каквито са – всеки е важен, всеки е ценен и всеки е малко или много герой.

Именно концентрирайки разказа си върху обикновените хора и изтегляйки назад фантастичното и драматичното в историята, Патрик Нес разказва история различна и еднаква. Има ги добрите, има ги лошите, има ги, за щастие, и героите.
И освен различна, историята е и много, много ценна.

„Ние, останалите, просто живеем тук“ е книга за героите, които можем да бъдем в собствения си живот, преборвайки проблемите си крачка по крачка. Книга за всички, които намират себе си малко странни и различни от другите, а понякога дори излишни.

Книга, в която:

  • Джаред, 3/4евреин и 1/4 бог, намира сили да говори за приятеля си и любовта, която изпитва към него;
  • Хена, 1/2 тъмнокожа и 1/2 финландка, се изправя пред набожните си родители и твърдо отстоява мнението си, знаейки че е права;
  • Нейтън, 1% познат и 99% подозрителен, приема своето увлечение по Джаред;
  • Мел, дишаща и жива след няколко минути в мозъчна смърт, продължава битката с хранителното разстройство довело я дотам;
  • Майк успява да пребори себе си и ОКР-то, което го изяжда отвътре;
  • простичко и без излишни поучения Патрик Нес показва на всички, че да имаш слабости е нормално и дори препоръчително.

„Ние, останалите, просто живеем тук“ припомня на читателя, че винаги има хора, коит държат на теб – семейство или приятели. Че няма непреборими проблеми.

Иска ми се да вярвам, че тази книга ще срещне много тийейджъри по пътя си и ще им даде силите, от които имат нужда в един или друг труден момент. А, дори оставяйки настрана работата на Патрик Нес по дарителски инициативи, смятам че освен да променя животи, с писането си е способен и да спасява такива. И именно това е ценното на литературата – способността ѝ да променя света към по-добро.

Посланието на „Ние, останалите, просто живеем тук“ е просто:

Остани странен.
Остани силен.
Остани жив.