Научете децата си „Къде растат парите?“ с Дениса Прошкова

Къде растат паритеТези от вас, които следят блога по-активно, със сигурност са забелязали две неща:

1. Голям привърженик съм на детското четене.

2. Голям привърженик съм на всяка допълнителна информация, която да формира общата култура на децата.

Това, което не знаете е колко вечери съм прекарала в обсъждания с приятели за това как трябва да харчат парите си; че трябва да се научат да спестяват; че трябва да инвестират в себе си, а не в скъпи играчки. Казано с други думи – познавам достатъчно финансово неграмотни (все интелигентни) хора, за да смятам, че в образованието ни задължително трябва да се включи подобен курс.

Затова, когато с мен се свързаха от NN (бившата ING) с информация за книжка, свързана с повишаването на грамотността на децата относно парите, веднага проявих интерес да видя това чудо.

Защото децата възприемат парите така:

къде растат парите

„Къде растат парите?“, поне за мен, е насочена към децата в най-любопитната възраст – в диапазона 4-9 години, когато понятия като заем, заплата, лихва, болничен и данъци са все още имагинерни величини в главите им, но вече знаят не могат да имат всичко, което поискат.

Смятам, че книжлето е написано на достъпен за децата език и най-важното – с примери – показва как следва да се разбират сложните думички, свързани с пари.

Книгата не ме разочарова никак – простичко обяснява видимите и невидими похарчени пари в едно домакинство – било то за дрехи, ток или застраховка; причините мама и татко да не купуват всяка поискана играчка, както и какво е заем и нуждата от внимателно обмисляне, когато даваме и взимаме такъв.

В края на „Къде растат парите?“ има речник на понятията, а дори и две страници, отделени за първите стъпки на малчугана в собствения му финансов свят.

Сега вероятно ме гледате отгоре и си мислите, че можете веднага да обясните на децата си всичко, което пише в тази книга, без да сте финансови експерти. И навярно е така, но се оказва, че отнема доста повече време отколкото си мисли човек. Да не говорим, че децата са пълни с още и още въпроси.

Бонус в книгата са рисунките на авторката, които не просто допълват разказваните истории, но и предоставят на хлапетата възможност да ги дооцветят, когато се уморят от нови знания или просто искат да си починат от четенето. Хартията е достатъчно плътна, за да издържи и оцветяване с флумастер без да прозира, но моливи ще паснат по-добре на бледите цветове, с които са оцветени части от рисунките.

„Къде растат парите?“ е малко предизвикателство за най-малките, но и доста полезна игра, знанията, от която да положат като основа на бъдещите си решения, свързани с пари. Защото никой не иска децата му да свършат така:

къде растат парите

Само една малка забележка (забелязана с помощта на една наблюдателна майка):

Майчинството в България е платено и това би следвало да е поправено в текста.

„Къде растат парите?“ задава тона на тема, която отдавна чака своя час – тази за детската финансова грамотност и как малките големи могат да повлияят на всичко. През учебна година 2015/2016 „Къде растат парите?” ще бъде представена в училища в страната чрез общ проект на NN с фондация „Заедно в час”, където учителите, участващи в програмите на фондацията, ще използват книжката като помагало за провеждане на свои занимания.

За съжаление, доколкото разбирам, книжката няма да бъде разпространявана в търговската мрежа, а само в представителствата на NN. Според мен, обаче, много хора биха желали и да си я купят. За себе си знам, че бих.

Искрено се надявам това малко книжле да даде голямата крачка напред, от която имаме нужда всички.

Още в Детски книги.