На Панаир по време на криза – за всекиго по нещо

read_more_spend_lessКато дойде Коледният панаир и всички книжни души се разчустват – Христо написа поредния книговодител, Преслав пък сърцераздирателна подкана да си вземете куче, което чете, а КниЖорамата на Жор обобщи нещата, на които се е насладил през годината. Въобще – мъжете се разнежиха, докато на мен ми се иска да съм практична.

Очаква се издателствата да продават книгите си с 20% надолу – без онова ужасно голямо ДДС. Т.е. – на Панаира е евтинийка, ама не съвсем. Нека не забравяме, че книгите са скъпо удоволствие, дори и да ни пренасят в още по-ценни светове.

Определям бюджет около 100лв и ще се опитам да вкарам в него книгите, които аз лично не бих пропуснала да купя да близките си и развълнувано да подаря още сега – майната му на чакането на празника!

1На всекиго съвсем искрено препоръчвам „Сонет 130“ („Жанет 45“ номер 326 – 14 12лв ) – Ганка Филиповска така е остъргала реалността в разказите си, че чак те боли от осъзнаването, че хора с такива съдби има. Че те не са художествена измислица, а живеят на съседната пресечка, през един блок или дори в съседния апартамент.

Трънски разкази/Балканска Сюита“ („Сиела“ номер 339 – 14 12лв) е сборник, в който се кълна безрезервно. Плакала съм и съм се смяла с глас, разбъркана отвътре, настръхнала от прозата на Петър Делчев. От умението му да опише световете, живеещи в тези сурови хора в едни други – диви времена.

„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ („Колибри“ номер 318 – 18лв 15-16лв) – забавна, увлекателна и просто изключителна. Независимо дали ще я дадете на възрастен или на тийнейджър, тази книга е просто непоносимо забавна.

„Младостта на магьосника“ („Колибри“ номер 318 – 18лв 15-16лв) напомня за май-доброто от руското фентъзи – съчетава руски хумор с фантазия леко и ненатрапчиво, а някои черти на руската душа така се припокриват с такива в българската, че чак не ти се вярва.

„9-те живота на Александър Баденфийлд“ („Милениум“ номер 312 – 14 12лв) – малкият зъл Александър е подходящ за хлапета между 8 и 12 – в онази възраст, в която са прекалено заети да изследват границите на тялото си чрез безброй ожулвания и драскотини.

6„Веселото гробище“ („Изток-Запад“ номер 209 – 15 13лв) – Лора Лазар набързо се нареди сред любимите ми крими писатели с увлекателния си стил и добро писане. А „Веселото гробище“ е пълна със зевзеци, за които си заслужава да прочетете.

„Животът според Любка“ („Жанет 45“ номер 326 – 15 13лв) е вече старо, но завинаги златно заглавие. Ако се колебаете – отворете на 19-та страница, прочетете я, и ако не се усмихнете имате един чай от жълт кантарион от мен – явно сте в депресия.

„Слънце недосегаемо“ („Човешката библиотека“ – 18 15лв) – фентъзи, фантастика, една по-добра България и един цял свят са скрити в страниците на тази книга. Много прекрасна и много истинска. Книга, в чиято сила вярвам. Не съм сигурна, че може да бъде намерена на панаира, но пък я има онлайн.

Дотук списъкът съдържа книги за малко над 100лв, но има една книга, която аз ще побързам да си взема и препоръчвам на всички, които имат ученици или студенти вкъщи, както и на тези, които са позабравили правилата в българския език. Това е Практическа граматика на българския език от щанда на Коала Прес – номер 315.

Естествено, има много нехудожествени и поетични книги, които заслужават вниманието ни, но така отиваме далеч над границата, която си определих.

Ако все пак сте решили да развържете кесиите – пообиколете панаира, спрете се на щанд 209 и се опитайте да надборите Блажев за нехудожествените, а на щанд 326 ще ви чака Мила Ташева, за да ви покаже следващата ви любима стихосбирка.

Аз ще съм някъде измежду щандовете, улисана в борбата си да не се разоря въпреки опита си за практичност.