2017 за Книгозавър ще бъде queer, queer, queer

Някъде в последния месец реших, че през 2017-а ще чета предимно queer автори – лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър, асексуални, джендър-куиър и (почти) всичко от автори, които не се самоопределят като част от цис хетеросексуалното общество.

Почти всичко, защото въпреки всичко трябва да имам някаква избирателна пропускливост, а и животът е кратък за лоши книги, без значение кой и какъв е авторът им.

Защо?

Простичкият отговор е защото мога. Защото искам да науча повече за чуждия опит, различаващ се от хетеросексуален такъв и защото искам да прочета повече книги от автори, с чийто опит мога да се припозная.

Защото съм чела малко книги от автори, които не са някъде по LGBTQ спектъра. Самият факт, че мога да започна изброяването им и да не се отплесна с часове говори достатъчно.

Защото на български трудно откривам такива. Да не споменавам, че на пръстите на двете си ръце мога да преброя lgbtq героите/героините на родни автори.

Какво ще чета?

Списъкът, с който стартирам и ще бъде постоянно допълван до невъзможност да прочета всичко, можете да намерите тук. Всъщност не ми се искаше да слагам книгите на отделен „рафт“, но въпреки всичко, е добър начин, освен по жанр, да отбелязвам, че са и с lgbtq насоченост. Всичко от списъка възнамерявам да чета на английски, включително няколкото книги, които имат български превод.

Ако сте в Goodreads и се сещате за книга, която липсва в някой от списъците ми, пратете ми препоръка с уточнение, за да я включа.

Какво означава това за блога?

Ще чета по-малко друга художествена литература, включително фантастика и фентъзи. Макар че си обещах да(пре)прочета и всички книги спечелили HUGO през годините(списъкът с тези книги), така че ще разнообразявам със стабилна фантастика.

Ще пиша малко повече и по-често в сравнение с последната година на суша откъм ревюта. А ако успея да помогна дори на един читател да намери себе си, знам, че ще си е заслужавало.

Ако сте с мен на борда за предстоящата година, ще се радвам на коментари и препоръки.