Бисерче вълшебно и силата на детското четене

бисерче 2016Ето, че дойде време за четвъртото поредно издание на наградата Бисерче вълшебно.

Ако имате деца на възраст между 6 и 15 г., сега е моментът да се запознаете с инициативата и да допринесете за избирането на любимите детски книги, излезли през 2015 г.

Отсега можете да предупредите децата, че не става дума за досадните заглавия от задължителната училищна литература, а за книги, които самите те(и техни връстници) са избрали.

КЪДЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО

Всички заглавия могат да бъдат разгледани на сайта www.biserche.com, а аз искам да обърна внимание на факта, че участието на хлапетата в гласуването за наградата стремително расте от година на година.

При първото си гласуване през 2013 г., Бисерче вълшебно успява да отбележи 1391 детски гласа, а през 2014 г. гласовете са вече 1853 в полза на близо 60 номинирани заглавия, т.е. с 33% повече гласове от предходната година. Ето, че през 2015 г. развитието продължава и 3881 деца гласуват за вече 88 номинирани от тях и техни връстници заглавия. Два пъти повече гласове и още повече заглавия.

Цел тази година? Поне 5000 гласували деца за 117-те заглавия, появили се на родния пазар през 2015-а година.

Лесно е да кажем, че децата гласували досега са малко на фона на над 300 хиляди деца на възрат между 5 и 14 г., които НСИ твърди, че живеят разпръснати из България, но като добавим липсата на интернет за над 40% от тях, липсата на библиотеки и улеснен достъп до нова литература в много от селата и малките градове, бройката стои гордо. Освен това, е едва четвърто гласуване.

ЗАЩО ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО

Скъпи родители на четящи деца, направете добро за децата си и им дайте правото на (може би) първото гласуване в живота им – нека разгледат книгите, да прочетет откъс, а защо не и цяла книга и да гласуват!

И, не, скъпи родители, вие не може да гласувате, колкото и да ви се иска!

Гласуването е отворено от днес – 9 февруари, та чак до 17 април 2016 г.

Всеки гласувал участник получава на мейла на родител/настойник/учител грамота за почетно жури и се включва автоматично в томболата ни за награди. А децата могат да направят и още една стъпка нагоре и да станат посланици на наградата – да разкажат на съучениците си за нея, за любимата си книга от номинираните и да ги убедят, че гласът им има значение. Защото наистина е така.

Тази година използваме хаштаг #бисерчета2016!

 

Това, което най-много харесвам на Бисерче вълшебно е правото на избор, което се дава на децата.

Те могат да избират дали харесват или не дадена книга и не са длъжни да имат мнение, което се покрива с това на учебника им за някое т.нар. задължително заглавие. Могат да агитират приятелите си, да дискутират с тях „за“ и „против“ и имат цели 2 месеца, за да направят своя информиран избор. Това са избори, които разбират нуждите на избирателя. Не си ли мечтаем всички за такива?

А както знаем, четящото дете е не просто важно, то е промяната, от която всички имаме нужда.

Гласувайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *