„Принцът на глупците“ бяга през глава – Марк Лорънс

принцът на глупцитеТой се казва Джалан. Той е принц. Също така страхливец, лъжец и манипулатор, женкар, слабак и завършен егоист.

Ако ме четете поне от време на време, ще знаете, че обичам земни и естествени герои. Обичам ги проблемни, сурови и кървящи като хора в истинския живот (за справка – Хари Майкълсън на Стоувър и Глокта на Абъркромби).

Всички ще се съгласим, че нямаме нужда денят отново да бъде спасен от принца на бял кон, с лъскави доспехи и полирана от упражнения усмивка. Услужливо и точно на време „Принцът на глупците“ е тук, за да ни спаси с герой, който хич и не иска да бъде такъв.

Принц Джалан е чак десети наследник на трона и предпочита да се крие между братовчедите си, вместо да изпъква пред погледа на Кралицата, да воюва хоризонтално, вместо на войното поле и никак, ама никак не обича да се намира от който и да било край на оръжие. Джал, обаче, има проблем – той не може да избяга от съдбата си. Нито от Мълчаливата сестра, която го наблюдава през забулен поглед.

Той се казва Снори. Той е роб.  Също така смелчага, баща, войн и най-доброто, което се е случвало в живота на Джал.

Снори е тук за контрапункт на Джал със своята чест и готовността да се сблъска със смъртта, докато се опитва да спаси семейството си. Снори е магията, от която Джал – бидейки практичния хитрец, който е – има нужда, за да си припомни, че на този свят има и по-важни неща от собствената кожа.

принцът на глупците
оригинал – http://bit.ly/2fMn16o

Всъщност, „Принцът на глупците“ е повече книга за приятелството на гореспоменатите двама, отколкото каквото и да било друго.

И това ѝ е хубавото. Чели сме достатъчно фентъзита, които задълбават в сюжета, но избиват героите си сякаш са хлебарки.

Не че няма история, която да запълва празнините между разговорите на Джал и Снори, но мистериите, които се заплитат покрай мъгливи имена като Мъртвия крал, Мълчаливата сестра, Неродения предводител са повече пълнеж и по-скоро стандартното кърваво приключение по пътя към „края“ на книгата, обещаваш продължение.

Добавяме неродени, немъртви, малко кръв, приключенски дух, обичайните битка-две, някой счупен нос и voilà – ето ви фентъзи. На корицата пише, че е „Принцът на глупците“ е „Дж.Р.Мартин, само че на скорост“, но не се залъгвайте прекалено – има си своите лутания, целейки се да запълни близо 400 страници.

В едно изречение „Принцът на глупците“ е история за некроманти, двама мъже, никакви жени и много пълнеж.

И тъй като историята на Джал и Снори не е гей фенфикшън, в който женската половина от човечеството някак не съществува, не мога да не се зачудя къде са жените в историята.

Изключая Червената кралица, в книгата изрично липсват задържащи се женски образи и за мен това е голям пропуск.

Жените в тази книга(надявам се не в цялата поредица) не просто не воюват и не говорят, ами изобщо липсват, освен като обекти за забежки от страна на Джал.

Образът на Мълчаливата сестра или този на братовчедката на Джал Сира можеха да се превърнат в нещо страхотно с един допълнителен под-сюжет.

Така или иначе, ще чакам продълженията на „Войната на червената кралица“ на български, макар че очаквах повече от първата част.

Все пак, Марк Лорънс, наблюдавам те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *