„Not Your Sidekick“ доставя нужните ни гей супергерои – C.B.Lee

Ако не харесвате истории за супергерои, „Not Your Sidekick“ не е вашата история. Ако не харесвате лековати и не безкрайно безднадежни тийн любовни истории – също.

Но, ако имате нужда от сладка история за бисексуални и транс тийнейджъри супергерои в живота си, „Not Your Sidekick“ е точно вашата история.

Книгата е чудесна в смисъла, в който е писана – за младата аудитория, без излишен драматизъм и с единствената претенция да разкаже по подходящ и четивен начин историята на няколко тийна и проблемите, с които се сблъскват.

17-годишната Джес се бори с факта, че не е наследила супер сили от супер родителите си, не успява да изпълни очакванията, с които е натоварена като първо поколение, родено на територията на нова за родителите му мигранти родина и на всичкото отгоре ужасно много си пада по съученичката, с която има късмета да дели стаж.

I can’t just ask Abby if she likes girls or not! What if she doesn’t know? What if… I… Yeah. It’s too much risk.

Не мога просто да питам Аби дали харесва момичета или не. Ами ако и тя не знае? Ами ако… аз… Да. Рискът е прекалено голям.

Книгата е съвсем тийнейджърска, лека и чудесна за разсейване между такива за задължително четене или просто трудни за преглъщане като „The color purple“. Съдържанието на „Not Your Sidekick“ напълно отговаря на корицата – светло и обнадеждаващо четиво за момиче с тениска, на която има каламбур за сирене.

И, знаете ли, всъщност имаме нужа от такива книги. Имаме нужда от лековати и подсладени истории, в които никой от главните герои и героини не умира.

Дали книгата ще ви изненада особено? Не.

Дали на 70 стр. ще знаете кой зад коя тайна самоличност се крие? Да.

Дали ви е ясно, че нито добрите са ултимативно добри, нито лошите – ултимативно лоши? Да.

Дали има смисъл да четете книгата въпреки това? Да. Пък и защо не?

„Not Your Sidekick“ не е толкова дълга, подробна или категорична в доброто и злото като поредицата за Възмездителите („Стоманено сърце“, „Зарево“ и „Злочестие“) на Брандън Сандерсън и определено се характеризира с по-стегнато действие в 200-те си странички.

Втората част от поредицата – „Not Your Villain“ – се задава по някое време тази година и ще представи историята на Белс – един от най-добрите приятели на Джес.