Чудната "Как да говорим драконски" – Кресида Коуел

Едва ли има дете, което не е гледало „Как да си дресираш дракон“ по едноименната книга на Кресида Коуел и не е мечтало да бъде безстрашен викинг, който си има собствен дракон.
Ето, че продължението на „Как да си дресираш дракон“ и „Как да станеш пират“ вече е на българския пазар и предлага на децата историята на поредното приключение на Хълцук Кръвожадни Херингски III.

Хълцук, бидейки слабичък и хрисим, е доста далеч от идеала на баща си(вожда на племето) за негов наследник, и когато, след едно просто упражнение по пиратство, не само губи лодката си, но и дракона си Стоик Кръвожадни е доста разочарован от сина си. Да не говорим, че  успеха му в училище по грубиянските дисциплини е меко казано слаб.
Историята се заплита с отвличането на Хълцук и Камиказе(дъщерята на главатарката едно от другите викингски племена) и с опита на римляните да противопоставят племената едно срещу друго. Така Хълцук, приятелят му Рибоног и малкият дракон беззъбчо започват шеметното си приключение.

Красивото оформление на книгата започва още от корицата, а страниците са изпълнени с илюстрации, изобразяващи героите и ситуациите, в които попадат. На моменти страниците са напръскани с петна от кръв, а в други са съшити с конци като истински стар летопис. И, макар илюстрациите малко да накъсват текста, това не дразни излишно.

В книгата са включени са визитки на непознатите до този момент дракони, а в драконския речник си личи, че книгата е преведена с много въображение.
Аз, като един млад змей, нямах нужда от речник, но ми бе интересно да видя как простосмъртните се учат на този език.

Смените на шрифта в зависимост от говорещия герой(макар и малко нечетивни първоначално) дават ясна представа на четящия, дори и да не обича да чете продължението на пряката реч. А всички знаем, че децата не обичат непряката реч.

Това, което най-много ще накара децата да почувстват Хълцук близък, е най-вече познатото им усещане, че възрастните не ги слушат дори и да са прави. Защото възрастните сляпо вярват на собствените си решения, дори децата да дават по-вярно предложение пред очите им.
А приключението и смеха ще свършат работа за останалото.

„Как да говорим драконски“ е забавна приключенска книга и би била чудесен подарък за дете или, ако си позволя да го кажа на драконски:

Твуй малки безнебесни плевели обикне-да туй книга.*
Туйдвуимправикикотхахас. **

* Твоите деца ще харесат тази книга.
** Тя много ще ги разсмее.