„Грегор и проклятието на топлокръвните“ – Сюзан Колинс

Грегор и проклятието на топлокръвнитеЕстествено, след „Грегор Горноземеца“ и „Грегор и гибелното пророчество“ не се забавих да отгърна и третата част от „Подземни хроники“ – „Грегор и проклятието на топлокръвните“.

Няколко месеца след последното му приключение в Подземното кралство, Грегор се завръща там, за да открие, че поредното пророчество вече се сбъдва без да му даде шанс – топлокръвните представители на подземната фауна биват покосени от чума, разнасяща се по кръвен път. И Войнът е този, който трябва да намери лек.

В тази книга Сюзан Колинс задълбава в семейните и династични проблеми на Подземното кралство, за да ни открие, че нещата никога не са толкова прости, колкото  си мислим на пръв поглед. Показва ни лошата страна на това да си сред най-добрите воини, разкрива истински тъмната страна на Соловет (бабата на принцеса Лукса и пълководец на кралството) и обрича Грегор на разбирането, че бидейки rager вече никога няма да е същото невинно момче.

1А докато разказва историята на пътуването към митичните полета, където може да бъде намерен лека за чумата, Колинс увлекателно запознава малчуганите малко по малко с механизма на заразата – набързо споменава начините за заразяване, колкото да увлече малчуганите сами да се поинтересуват. Същевременно на героите в книгата не биват спестени нито мъките, нито поученията – обезводняване, глад, отровни растения и всички гадости, които джунглата би могла да предложи.

„Грегор и проклятието на топлокръвните“ продължава смело поредицата и затвърждава мнението ми за „Подземни хроники“ като за добра детска поредица, а книгата си заслужава дори само заради появите на Буутс и страхотния детски невинен ентусиазъм, с който поздравява дори отровните жаби.

Грегор и Луксa растат, Буутс е все така прекрасна, появява се Хазард, Рипред разкрива страни от себе си, които пази само за приятелите си – не са ли това все добри причини да я прочетете?

Да не споменавам, че с началото на лятната ваканция, тази книга и приключението в нея биха били незаменим подарък за децата ви. Едно страхотно подгряване за предстоящите им бурни месеци.