51 приказни планински кътчета от България

51 приказни планински кътчета от БългарияИли с други думи – местата, които си заслужава да посетите през 2016-а.

„51 приказни планински кътчета от България“ е едно напомняне, че не познавам България толкова, колкото ми се иска. Подсещане, че пътувам по-малко, отколкото би трябвало. Удивителна, с която отбелязвам колко малко от най-красивите места на България съм видяла.

Ако сте пропуснали да добавите „51 приказни планински кътчета от България“ сред коледните подаръци от изминалия празничен сезон, то имате възможността да я наредите сред своите New Year’s resolutions (новогодишни решения за промени) и да направите услуга на себе си като походите повече.

Планинарите сред вас със сигурност са добре запознати с красотите, които тези кътчета на родината ни представляват, но за мен, като част от останалите, „51 приказни планински кътчета от България“ е повод за събуждане.

Улавям се, че планирайки пътуване почти изключвам България от възможните варианти, а не би следвало. Резерват Торфено бранище, например, е на един отскок от София, а доскоро не знаех за съществуването му. Ей го къде е!

Тази книга не е за планинари.

Тя е за лаиците като мен, които не знаят връзката между Горно Тодорино езеро и връх Василашки чукар.

За тези, за които върховете се изчерпват с ученото по география в основното им образование, но искат да научат повече.

За тези, които правят последен опит да запалят приятелите си за следващото си изкачване към Плешивото езеро, Костенурката или Кончето.

„51 приказни планински кътчета от България“ е графично пиршество, в което няма ред.

Всеки връх, всяко плато, всяко езеро е не по-малко важно от предходните или по-лошо от последващите го. Напротив – всички са очароващи и пленителни с красотата си.

Тъй като е зима, а пишман-планинарите е по-добре да не предприемат авантюристични експедиции сега, ето нещо, което можете да направите и от вкъщи – да разгледате скритите (и не толкова) кътчета на България през очите на Google Street View. Да планирате посещението им. А защо не да се отбиете на още някое място по път.

И, докато google може да ви покаже само избрани места от тези, които ще намерите в „51 приказни планински кътчета от България“(връх Мусала, 7-те Рилски езера, Национален парк Пирин, Природен парк Врачански Балкан, Природен парк Централен балкан), малката книжка ще ви покаже родината като на длан. На страниците ѝ ще се огледате в Сухото езеро и ще разберете кога и къде можете да го откриете, ще разберете чия любов се е приютила под връх Каменица и ще видите как кротко връх Двуглав стои между другарите си с по-остри имена – върховете Злия зъб и Иглата.

Разгледайте и намерете своето в място в „51 приказни планински кътчета от България“. Аз вече започнах да планирам следващото бягство от сивия град.

 

Още в Аз чета.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *