„Моята прекрасна книжарничка“ или за лекотата на книжното битие от Петра Хартлиб

Моята прекрасна книжарничкаКакво да вземете със себе си на почивка? – „Моята прекрасна книжарничка“ и каквото друго ви иска душата.

„Моята прекрасна книжарничка“, обаче, е задължителна поради няколко причини:

1. Изключително забавна е.

2. Изключително истинска е.

Ако единствения ви допир с книжния свят е четенето на книга, „Моята прекрасна книжарничка“ ще ви даде нов поглед над случващото се зад кулисите. Ще се чудите къде им е бил акълът на тези смели хора да се изтръгнат от уютните си работи, да платят едни диви пари за книжарница на майната си и да превърнат ежедневието си в книжен Ад.

Ако пък имате познати или самите вие сте замесени в тази книжна бъркотия, наречена книгоиздаване, то много от нещата, описани в нея ще ви бъдат болезнено познати, ще се усмихвате иронично и със съчувствие – книжните маси, лудите клиенти, премиерите и четенията…

Петра Хартлиб със сърце и душа е описала веселите моменти, ужасяващите случки, кашите, създадали се в чисто новия свят, в който тя и съпругът ѝ навлезли със закупуването на малката книжарница. Разказва за челния сблъсък в стената от книжни проблеми – липси на наличности; договорки с доставчици;  създаване на система с препратки, за да не се загуби някоя поръчка и още един куп неща, за които човек не се досеща да помисли, когато се гмурка в мечтата си.

Ако не знаете как се чувства любимият ви книжар, нападнат от книгофил, който търси конкретна книга за вчера – ето като това куче:

моята прекрасна книжарничка

Книжните хора са луди –  има такива, които си купуват любимата книга по много път; такива, които знаят цялата библиография на любимия си автор наизуст; такива, които търсят каталог на дивите гъски в северно Тимбукту. И всички те, изглежда, имат един сборен пункт – книжарницата на Петра Хартлиб. Което съм сем не е зле, защото позволява на нас да се посмеем.

А ето как се чувства книжарят, когато клиент му сподели, че е харесал и дори обикнал препоръчано заглавие:

моята прекрасна книжарничкаТова, което харесвам в книжлето е най-вече лекият начин, по който са поднесени всички проблеми, с които се срещат по пътя към печалбата и разрастването. На нито едно място не се усеща авторката да се оплаква – макар постоянно да има за какво да се тревожи, макар проблемите да ги притискат ежедневно и макар дълго време да не могат да повярват на късмета си.

Имате нужда от вдъхновение, за да се впуснете в мечтата си? – „Моята прекрасна книжарничка“. Искате да се посмеете – „Моята прекрасна книжарничка“. Искате половинката да ви остави за малко на мира – „Моята прекрасна книжарничка“.

Ако дадете шанс на книгата, Петра Хартлиб ще ви разкаже така увлекателно за изпълнената си мечта, че за момент или два ще ви се прииска да напуснете работата си и да се впуснете в подобно приключение – с пари назаем, непрекъснат емоционален заряд и препасани с много ентусиазъм. Па макар и на гол тумбак.

Четете на собствена отговорност. И благодарете на книжарите за чудесните заглавия, които сте срещнали благодарение на тях.

Още мнения на кум песта: Книголандия, Книжно, Книжка с… , Аз чета, при Мария, Още един блог….