Sofia Design Week и книгите

Предполагам тези от вас, които се интересуват от дизайн, интериор или поне от книги са разбрали за инициативата на организаторите на Sofia Design Week, а именно читалня на Летище София под патронажа на столичната библиотека и писателя Георги Господинов.

Несъмнено идеята на организаторите на SDW е стъпка в правилната посока и поне от дизайнерска гледна точка показва как едно леко разчупване на интериора може да направи сивия коридор едно по-приятно и уютно място.

Честно казано очаквах малко по-голямо разнообразие на художествена литература на няколко езика, а не толкова общообразователни енциклопедии и научно-популярни книги , но приятно впечатления правят няколкото книги на Георги Господинов и преводно издание на „Дзифт“ на Владислав Тодоров. Е, разбира се, и „120 години българско изкуство“.

Въобще, сред книгите цари една приятна разноезична еклектика, която може да хване окото ви на поне един от основните европейски езици.

Трябва да отбележа и инерактивността на инициативата – на книгоразделителите има QR код, водещ към сайта на столичната библиотека. Това е още нещо, което ми се искаше книжните институции да проумеят – че трябва да вървят в крак с технологиите.
В никакъв случай технологиите няма да погубят хартиения носител за един ден, а са способни да помогнат много при търсенето на информация. Знанието е това, което е важно.

Това, което ми се иска да стане е да се случват подобни неща и на други сиви места (не само в столицата). Знам, че не е лесно и вероятно дори рисковано заради загуби от кражби или повреждане на мебелировка и книги, но несъмнено промотирането на четенето си заслужава.
Иначе сме слепи и глухи за случващото се.

Пожелавам на себе си и на вас повече такива инициативи.
И не само за седмица, а като константа.